Hieronder vindt u een greep uit de projecten die het Bewonersbedrijf in de wijk uitvoert.

Speeltuin voor ontmoeting

De speeltuin is, beetje bij beetje, uitgegroeid tot een trekpleister voor kinderen en ouders uit de hele wijk én daarbuiten. De speeltuin ligt in een prachtige tuin die door vrijwilligers dagelijks wordt onderhouden. Elke dag maken tientallen kinderen en hun ouders hier gebruik van. Zo ontmoeten mensen van verschillende culturen elkaar terwijl hun kinderen samen spelen. Ook scholen uit de buurt komen soms met een hele klas schommelen, klimmen en klauteren.

Wijkwinkel

Op de begane grond is een wijkwinkel ingericht. Daar verkopen vrijwilligers voor een klein bedrag tweedehandskleding en tweedehands speelgoed. Verder zijn er boeken en spulletjes voor in huis te krijgen. Alles voor heel bescheiden prijzen van 10 cent, 50 cent of een euro bijvoorbeeld.

Kunst en kerststal

Als mensen met kunst in aanraking komen, kan hun kijk op de wereld veranderen. Maar niet iedereen heeft zomaar toegang tot kunst. Daarom wil BBM kunst in de wijk brengen die dichtbij de mensen staat. Zoals het ijzeren paard in de tuin, gemaakt van allerlei ‘ijzerafval’ zoals tandwielen, scharen, kettingen en oud gereedschap. Een ander voorbeeld is de levensgrote kerststal die ieder jaar in de tuin staat. Met kunststof beelden, waaronder een reusachtige kameel, muziek en lichtjes, trekt de stal ieder jaar weer aandacht en levert die mooie gesprekken op tussen buurtbewoners. (Zoals een Marokkaanse oudere man die zich afvroeg wat het moest voorstellen, de Poolse mensen die foto’s komen maken voor familie of de opa’s en oma’s uit de wijk die met hun kleinkinderen gaan kijken).

Samenwerking BBM en ArtEZ

De Arnhemse kunstacademie ArtEZ heeft vier keer per jaar een projectweek in het Bruishuis. Studenten van de academie brengen dan op allerlei manieren kunst het gebouw én de wijk in. Ze gaan met bewoners en instanties aan de slag en organiseren bijvoorbeeld allerlei activiteiten op het gebied van dans, drama, zang en grafische vormgeving.

Hanging baskets

Waarmee fleurt een wijk nou beter op dan met bloeiende bloemen? Daarom verzorgt BBM iedere lente en zomer aan 80 lantaarnpalen in de omgeving dubbele bloembakken met daarin kleurige geraniums. De vrijwilligers nemen de verzorging hiervan op zich en rijden met de Bruisbestelbus en een watertank door de wijk om de bloemen fris en kleurig te houden.