Het BewonersBedrijf Malburgen (BBM) exploiteert het Bruishuis – een voormalige verzorgingsflat – in de Arnhemse wijk Malburgen. Het is een van de eerste BewonersBedrijven van Nederland, gestart in  het kader van een project van het Landelijk Samenwerkingsverband van de Actieve bewoner (LSA). BewonersBedrijven zijn, de naam zegt het al: van, voor en door bewoners. Het idee is dat bewoners een onderneming in hun wijk opzetten die tot doel heeft die wijk economisch, sociaal en fysiek te helpen ontwikkelen.

In het Bruishuis wonen, werken en leren mensen. Het BBM verhuurt de 130 units deels aan bedrijven en deels aan particulieren. Verder zijn drie van de tien verdiepingen verhuurd aan twee instellingen met begeleid wonen projecten. Het BBM int de huur en investeert deze inkomsten rechtstreeks in het opknappen van het gebouw én in sociale projecten in de wijk. Zo is het Bruishuis inmiddels niet alleen een plek om te wonen, maar is het ook een ontmoetingsplek midden in de wijk waar mensen samenkomen voor hobby, leren en werken.

Het Bewonersbedrijf heeft een deel van de benedenverdieping van het Bruishuis verhuurd aan zorginstelling Philadelphia. Die heeft er een restaurant gevestigd waar cliënten kunnen werken in bijvoorbeeld keuken en bediening. Maar tegelijkertijd kunnen cliënten er ook terecht voor vragen, hulp en een praatje. Wijkbewoners komen er graag om de daghap te eten of een spelletje te doen en ondernemers uit het Bruishuis kunnen er afspreken met hun klanten. Andere voorbeelden van ondernemers zijn zorgondernemers, het huurdershuis, een rechtspraktijk en een massagetherapeute.

Ook buurtbewoners weten de weg te vinden naar het Bruishuis voor hun activiteiten:  buurtyoga, creatief café en een kleding-, speelgoed- en voedselbank zijn daar mooie voorbeelden van. Aan de binnenkant van het pand is al enorm veel opgeknapt. Zo zijn de gemeenschappelijke ruimten op de eerste, tweede en zesde verdieping door ons eigen team verbouwd tot vergader-/activiteitenruimten. De speeltuin is inmiddels al een aantal klim- en speeltoestellen rijker. De tuin is netjes onderhouden. De verbeteringen in en om het pand blijven doorgaan. Zo zijn er vergevorderde plannen voor een buurtbioscoop en een theetuin.

Wilt u als (wijk)bewoner gebruik maken van de vergader-/activiteitenruimten? Kijk dan even op de pagina ‘verhuur’ voor alle informatie.